SRT Plastics® levert 8 mm polycarbonaat met unieke brandnorm

maandag 06/06/2016
SRT Plastics® levert 8 mm polycarbonaat met unieke brandnorm

Onlangs werd de lichtstraat van een Frans winkelcentrum gerenoveerd met polycarbonaat platen waaraan zeer hoge eisen werden gesteld met betrekking tot de brandveiligheid.

SRT Plastics® is – voor zover onze informatie strekt – als enige leverancier ter wereld tegemoetgekomen aan deze eisen en levert nu 8mm polycarbonaat platen met brandnorm C S3 D0 (EN 13501-1)!

Centre Commercial Atlantis St Herblain is een hypermarché in de Franse stad Nantes. Het winkelcentrum beschikt over een lichtstraat van 100 bij 16 meter die voor natuurlijk lichtinval zorgt. Het tweelaagse beglazingssysteem was vijftien jaar geleden aangebracht en voldeed niet meer aan de strenge eisen voor onder andere brandveiligheid.

Voldoen aan brandveiligheidseisen CS3D0 (EN 13501-1)

De Franse hoofdaannemer schakelde voor deze opdracht de expertise van SRT Plastics in. Men wilde werken met geprefabriceerde cassettes met drielaagse beglazing van polycarbonaat. Het materiaal moest echter voldoen aan de strenge brandveiligheidseisen van de Franse autoriteiten. De brandweerstandklasse moest CS3D0 zijn (volgens EN 13501-1), wat overeenkomt met de vroegere Franse brandklasse M2 (of NF.P92-501 en NF.P99-505). Deze brandklasse heeft betrekking op de brandontwikkeling, rookontwikkeling en het druipen van het materiaal tijdens brand. Daarnaast werden er eisen gesteld aan de isolatiefactor (U-waarde), zontoetredingsfactor (ZTA-waarde of G-waarde) en lichttoetredingsfactor (LTA-waarde). Deze moesten als volgt zijn: een isolatiewaarde Ug van circa 1,7 W·m-2·K-1, een ZTA-waarde van circa 34,5% en een LTA-waarde van circa 45%. Met deze eisen wordt tegemoetgekomen aan de nieuwste wensen voor energieneutraal bouwen.

 

SRT Plastics ging de uitdaging aan

Geen enkele leverancier kon een M2-certificaat (of Europese equivalent EN 13501-1) op een massieve 8 millimeter dikke polycarbonaat plaat leveren. Velen dachten dat het onmogelijk was om het certificaat te verkrijgen, want deze was tot dan toe alleen afgegeven tot 6 millimeter dikte. SRT Plastics ging de uitdaging aan en werkte nauw samen met vooruitstrevende leveranciers van grondstoffen en additieven. Wij staken veel tijd en energie in het testen en doorontwikkelen van de materialen. Dankzij onze volharding en lange adem zijn wij tegemoetgekomen aan de gestelde eisen voor de brandwerendheid, isolatiefactor, zontoetredingsfactor en lichttoetredingsfactor.


SRT Plastics liet diverse brandtesten uitvoeren. Dit is een foto van een soortgelijke brandtest. Bron: DGMR.

Enige leverancier met deze brandnorm

In de zomer van 2015 zijn op de hypermarché 269 cassettes geplaatst. De cassettes zijn opgebouwd uit drie lagen, bestaande uit massieve polycarbonaat platen van 5 millimeter (helder), 3 millimeter (helder) en 8 millimeter (buitenplaat met heldere groene tint). Tussen de platen zitten luchtspouwen van 20 millimeter. Voor zover onze informatie strekt, zijn wij de enige leverancier met brandnorm C S3 D0 (EN 13501-1) op massieve 8 millimeter dikke polycarbonaat platen (equivalent M2 of NF.P92-501 en NF.P99-505)! Uit deze bijzondere opdracht zijn dan ook diverse soortgelijke projecten voortgekomen.

Neem contact op met SRT Plastics

Bent u in de bouwwereld werkzaam als architect, aannemer, staalhallenbouwer, lichtstraatbouwer, dakdekker, projectontwikkelaar of vastgoedeigenaar en wilt u gebruikmaken van de unieke massieve 8 millimeter dikke polycarbonaat platen met brandnorm C S3 D0 (EN 13501-1)? Of heeft u interesse in een van de andere hoogwaardige materialen van SRT Plastics? Schroom niet en neem contact met ons op!


Lees meer over onze unieke brandnorm!

SRT Plastics® ontwikkelt unieke brandnorm CS3D0 op 8 mm polycarbonaat massief

Voor zover onze informatie strekt, is SRT Plastics® de enige leverancier met brandnorm C S3 D0 (EN 13501-1) op massieve 8 millimeter dikke polycarbonaat platen (equivalent M2 of NF.P92-501 en NF.P99-505)!